
Dnes jsme byli poprvé na trhu a byla vám to taková krása! Začali jsme v přístavu, kde rybáři po návratu z moře mají připravené stánky, ve kterých obratem nabídnou, co moře dalo. Krása to je, ale na druhou stranu, když ty bestie vidím, tak si už nejsem jistej, zda se do toho moře chci ještě vrátit. Ale jak zpívá Jarek Nohavica, v moři je místa dost, tak se snad s většinou těch živočišných druhů nepotkáme. V centru St. Francois byl pro změnu zelenino-ovocno-kořenářský trh, a to i s nabídkou místních likvére. Kouzlo. Každý stánek vypadal jak z orientální pohádky. Pár dnešních úlovků: pomeranče z Guadeloupe, citrony z Martiniku, ananas, karambol a banány z Guadeloupe, brambory Dominica, rajčata, okurky, salátek – místní. Víc jsme toho nepobrali. Všichni trhovci milí, hned uříznou kus plodu na ochutnávku, když dobře nakoupíte, tady je ananas zdarma. Je to tím teplem?
Cestou zpět na rybářský trh a jdeme vybrat – jo, tahle oranžová vypadá jak pražma, tu umím, tu si připravíme. S náruči čerstvé zeleniny, ovoce a ryb kráčíme hrdě k našemu Citrónovi C3, ten je z Francie. Nutno podotknout, že jazyková bariéra na trhu je pro mne nepřekonatelná, já neumím nic jejich řečí, oni neumějí nic mojí. Je to fér. Jen Bielka tuto rovnováhu destabilizuje, protože se s nima dorozumí. Ne, že by si vyprávěli o krásách a strastech života, ale prostě se dohodnou. Ale to já taky. A beze slov!
Tak tuhle „romantiku“ jsem trochu nečekal – jediný rozdíl mezi stavem ryby v moři a na stole je ten, že je mrtvá. Ale jinak je totálně před pitvou. No jsem chlap, jdu na to. Teoreticky vím, že nesmím říznout do střeva, jinak to bude síla. No jo – teorie. Po prvním řezu tupým nožem mi hovna lítaj po rukou. Prsty vytrhávám rybí vnitřnosti, a jak jsem předkloněn, ryba mi prská své vnitřnosti po mých skráních. Ale je to venku. Tedy to z ní. Taky má ta bestie šupiny snad z karbonu. Pár jich otrhám, ale moc to nejde. Počkej, jak já Tě večer usmažím! Těš se!! Neusmažil – bylo to naprosté kuchařské fiasko, které mě stálo jeden talíř, půl hodiny sundavání šupin z grilu a z mých rukou(ta ryba snad byla napuštěná kanagonem) a následně obráním pár kousků masa, které byly upečené a daly se sundat. Zbytek ryby zůstal syrový a pevně přichycený k rybí páteři. Ty šupiny byly fakt z karbonu a nepustily do ryby ani trochu tepla z rozpáleného grilu. Takže, kde je ta bageta, máslo, salám a sýr? Tady by se Hansovi líbilo – klasická kolínsko-sídlištní večeře. Ale Bielky zeleninový salát stál za to!